Kledingtips voor fotoshoots in Utrecht en omgeving: een compleet overzicht

Kleding is ontzettend belangrijk voor de uitstraling die je in de foto’s terug gaat zien. Waar moet je rekening mee houden? Welke kleuren zijn geschikt voor foto’s? En welke kleding kan je het beste dragen in de koude maanden? En waar moet ik rekening mee houden qua fotolocaties en kleding? Hieronder een compleet overzicht!

Wat voor soort kleding zijn geschikt voor fotoshoots?

Het allerbelangrijkste is om kleding te dragen waarin jij je prettig voelt, graag draagt en bij je past. Draag je altijd broeken? Doe dan niet een jurk aan speciaal voor de fotoshoot. Het mooiste is om een oprechte herinnering te hebben voor later, gekleed op de manier waarop jullie jezelf kunnen zijn zijn, want dan ben je op je allermooist! Wel kan je met een aantal elementen rekening houden bij het kiezen van de kleding. Zo is het fijn wanneer de kleding niet te druk is (geen drukke patronen, letters, strepen stippen etc.). Ook werken lichtere, wat neutrale of ‘gedempte’ kleuren over het algemeen beter dan hele felle en donkere kleuren (zoals donkerblauw, zwart etc.). Ook de style kleding draagt bij aan de uitstraling en sfeer die je terug gaat zien op de foto’s. Zo geeft een wijde zwierige jurk een hele andere look dan een strakke broek met shirt. Daarbij kan je rekening houden met de keuze kleding en de gekozen locatie. Hieronder zal ik al deze elementen uitgebreid toelichten.

Welke kleuren kleding zijn mooi voor fotoshoots?

Kleuren zijn ontzettend belangrijk voor de uitstraling en de sfeer die jullie graag terug zien op de foto’s.

Houden jullie van frisse, natuurlijke foto’s, waarbij de aandacht helemaal naar jullie gaat? Dan zijn lichtere neutrale kleuren en aardse tinten altijd erg mooi. Denk hierbij aan beige, wit en lichtbruin. Uiteraard hoeft niet de hele outfit hierbij deze lichte en natuurlijke tinten te hebben. Zo is het ook mooi om bijvoorbeeld een donkere (spijker) broek te dragen met hierbij een lichtere, neutrale bovenkant.

Mochten jullie iets meer kleur terug willen zien in de foto’s, dan is het ook mooi om deze lichte neutrale kleuren te combineren met een iets meer aanwezige kleur (of 1 gezinslid iets meer kleur te laten dragen) Kies hierbij wel voor 1 aanwezige kleur (of dezelfde kleurtint) en niet meerdere verschillende kleuren, zodat de rust in de foto’s blijft.

Voor de wat aanwezige kleuren is het heel belangrijk dat deze iets ‘gedempt’ en deze NIET te fel zijn. Deze reflecteren op de huid en zorgen voor een vervelende kleurzweem. Kleuren die altijd goed werken voor de foto’s zijn bijvoorbeeld ‘heldere’ (niet te felle) kleuren, pasteltinten, bordeauxrood, okergeel of camel.

Kleuren die ik zou AFRADEN zijn groen (vooral op een locatie waar al veel groen is- jullie vallen dan weg op de foto’s) en hele donkere tinten (zoals donkerblauw, donkerpaars, zwart). Uiteraard kunnen deze tinten wel als broek/rok worden gedragen, maar liever niet als bovenkant bij het gezicht. Deze zorgen voor een wat sobere sfeer in de foto’s. Kiezen jullie voor een industriële locatie of een locatie met veel steen? Dan kunnen deze donkere kleuren vaak wel goed werken om deze sobere en wat stoerdere sfeer juist te terug te zien in de foto’s. Ook werken donkere kleuren goed voor z/w foto’s in silhouetten!

Waarom liever GEEN kleding met drukke teksten en/of patronen voor fotoshoots?

Kleding met teksten en drukke patronen, strepen en stippen raad ik af, omdat deze vaak te afleidend zijn en zorgen voor een onrustig beeld. De aandacht gaat dan naar de kleding, terwijl het natuurlijk om jullie moet gaat! Willen jullie toch echt graag iets dragen met een patroon? Dan is het heel belangrijk dat deze patronen niet te aanwezig zijn en deze het liefst beperkt blijven tot kleinere, subtiele patronen, streepjes of stippen en ZONDER felle kleuren en teksten, zodat de foto’s rustig blijven.

Welke materialen zijn mooi voor fotoshoots?

Kleding met natuurlijk materiaal of een aanwezige structuur is altijd erg mooi voor de foto’s. Denk hierbij aan linnen, gehaakt kant, satijn of corduroy. In de koudere maanden is een wollen sjaal, trui of vest met een grove structuur of een pluizig vest/jast erg mooi! Voor foto’s werkt het ook altijd erg goed wanneer er ‘beweging en ruimte‘ zit in de stof. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zwierige jurk of iets ruimer vallende kleding. Kleding met paletten, metalen elementen of in een te glimmende (bijvoorbeeld goud of zilveren) stof werkt minder goed en is te druk voor de foto’s.

Kledingtips voor fotoshoots in de winter

Gelukkig zijn de winters in Nederland nooit heel koud en kunnen de jassen tussendoor vaak kort uit, zodat er ook zonder jas foto’s gemaakt kunnen worden. Wel is het fijn om tijdens de koude maanden veel (thermo) laagjes aan te doen met dikkere kleding, zodat jullie dit goed kunnen volhouden. Wollen en pluizige (col) truien/vest of giletje werken vaak erg goed en zorgen voor een echte knusse winterfoto’s! Ook is het erg leuk om foto’s met jassen te maken voor een echte winterse sfeer. Vermijd hierbij de felgekleurde, drukke skipakken of de hele dikke jassen in verschillende kleuren, maar draag wat nettere jassen/mantels in lichtere kleuren. Heb je alleen een donkere jas? Combineer deze dan met een lichtere kleur wollige sjaal of muts, om toch deze ‘frisse’ uitstraling te krijgen.

Kledingtips voor fotoshoots in de herfst

Hebben jullie een fotoshoot tijdens de herfst wanneer alle bladeren verkleurd zijn? Dan is het erg leuk om deze kleuren terug te laten komen in jullie kleding! Denk hierbij aan echte typische herfstkleuren zoals bordeauxrood en okergeel. Om een wat meer herfstsfeer hieraan te geven is het erg mooi om te kiezen voor wat dikkere stof qua kleding, zoals een wollen vest of (col)trui, voor een knusse herfstsfeer!

Kledingtips voor fotoshoots met zandvlaktes zoals de Soesterduinen, uiterwaarden of strand (Vianen-Utrecht-Soest-Zeist-Hilversum)

Hebben jullie een fotoshoot met veel zand en lichte kleuren met open vlaktes? Dan is het erg leuk om deze ‘frisse’ locatie ook terug te laten komen in jullie kleding. Vooral de neutrale en lichtere aardskleuren kleuren in natuurlijke materialen werken hierbij altijd erg goed. In de warmere maanden is het ook erg leuk om een zwierige, lange jurk aan te trekken en te kiezen voor sandalen of blote voeten, voor een echt zomers ‘strand’ gevoel.

Kledingtips voor fotoshoots op de paarse heide (Hilversum,Soest,Zeist-Driebergen)

Hebben jullie een fotoshoot op een locatie met veel (paarse) heide? Dan is het erg mooi om te kiezen voor de wat neutrale aardetinten of juist een mooie pastel paars/roze tint, waardoor jullie mooi samengaan met de aanwezige paarse kleuren van de heide.

Kledingtips voor fotoshoots in een bosrijke omgeving met veel groen zoals het Vijverbos, Rhijnauwen en de Bergse Bossen (Driebergen-Harmelen, Woerden,Utrecht-Nieuwegein-Houten-Maarssen)

Hebben jullie een fotoshoot in een bos met veel groen en donkere kleuren (zoals groen van de (loof) bomen en bruine paden? Kies dan voor lichtere kleuren, zodat de foto’s fris blijven! Vermijd ook de kleur groen, anders zie je teveel groen terug in de foto’s. Ook donkere kleuren zoals zwart, donkerblauw etc. werken minder goed met al de wat donkere kleuren van het bos.

Kledingtips voor fotoshoots in de stad, gebouwen en industriële locaties zoals industriele locaties, binnenstad, kastelen, viaducten en historische gebouwen (Pandhof/kasteel) (Utrecht-Vianen-Haarzuilens)

Hebben jullie een fotoshoot met veel steen? Dan kan je alle kanten op qua kleur en tint. Ook de wat donkere kleuren (die vaak niet goed werken op buitenlocaties in de natuur), kunnen bij dit soort locaties juist heel goed en zorgen voor wat ‘rauwere’ foto’s die goed samengaan met al het steen. Houden jullie van de wat meer donkere, mysterieuze sfeer in de foto’s en zwart/wit? Ook dan zijn donkere kleuren vaak erg mooi!

Kledingtips voor fotoshoots gekleurde locaties met veel bloemen zoals het Vlinderhof (maximapark) en Wielrevelt (Utrecht- Vleuten)

Hebben jullie een fotoshoot op een locatie met veel kleur, bloemen en gras? Dan kan het naast de neutrale lichtere kleuren (die altijd goed werken) ook gekozen worden voor de wat meer aanwezige kleuren die daarmee mooi samen gaan met alle bloemen en zorgen voor extra vrolijke en lenteachtige foto’s!

Wil jij ook graag een fotoshoot op een mooie buitenlocatie in Utrecht en omgeving?

Dan ben je bij Moniek van Selm Fotografie bij het juiste adres voor een gezinsfotoshoot, loveshoot, bruidsfotograaf, newbornshoot, familiefotoshoot of zwangerschapsfotoshoot voor natuurlijke, oprechte foto’s! Neem contact op voor meer informatie!

Share your thoughts