Wat is het beste moment voor een newborn of babyfotoshoot?

Je bent zwanger of net bevallen, van harte gefeliciteerd! Je wilt graag deze bijzondere periode dat je baby nog zó klein is vast laten leggen in beeld. Maar wat is nu precies het beste moment om een newborn (baby) fotoshoot in te plannen?

Hoe oud moet de baby zijn? Wanneer een newborn (baby) fotoshoot inplannen?

Vragen als ”Wanneer kunnen we het beste de newbornfotoshoot inplannen?” en ”Hoe oud moet de baby zijn?” hoor ik erg vaak. Er is hier dan ook geen eenduidig antwoord op te geven. Het is net wat jullie zelf leuk vinden! Hieronder dan ook een aantal voor- en nadelen van een newbornshoot net na de geboorte of wanneer de kleine al wat ouder is.

Voor – en nadelen van een Newbornshoot kort na de geboorte

De periode net na de geboorte van je kleintje is een bijzondere tijd. Veel ouders vinden het fijn om een mooie herinnering in beeld te hebben van de kleine en het hele gezin van deze speciale éérste weken. Dit ‘gevoel’ is vaak ook terug te zien in de foto’s van zowel de newborn als de rest van het gezin. De ouders kijken verliefd naar hun kleintje, de baby slaapt bijna gedurende de hele shoot en heeft nog een ‘typisch’ pasgeboren uiterlijk. Ook kunnen de foto’s eventueel gebuikt worden voor het geboortekaartje!

Dit ‘typisch’ pasgeboren uiterlijk kan ook een nadeel zijn. Vaak hebben pasgeboren baby’s een wat ‘gepropt’ gezicht door de zwangerschap en bevalling. Hierdoor heeft het gezichtje nog weinig karakter. Daarbij zal de kleine voornamelijk slapen waardoor er waarschijnlijk bijna geen foto’s zijn met de oogjes open. Ook kan een newbornfotoshoot net na een bevalling erg vermoeiend en druk zijn voor de moeder.

Newbornfotoshoot (pasgeboren baby) Utrecht Newbornfotografie Newborn fotograaf Utrecht www.Moniekvan SelmFotografie.nl (139)

Voor- en nadelen van een Newbornshoot wat later na de geboorte (1-4 maanden oud)

Tussen de 1-4 maanden is je baby al wat langer wakker. Hij of zij is alert en houdt de omgeving goed in de gaten. Misschien lacht je kleintje zelfs al een beetje! Je kindje heeft nu een gezichtje met een duidelijk ‘eigen’ karakter en uiterlijk. Houden jullie van foto’s waarbij jullie baby de oogjes open heeft, wakker is en de camera in kijkt? Dan is dit de perfecte periode voor een shoot! Ook kunnen er nu foto’s gemaakt worden waarbij er wat meer interactie is tussen jullie (eventuele broertjes en zusjes) en de kleine.

Doordat jullie baby al wat ouder is, is het ‘pasgeboren’ kwetsbare gevoel en uiterlijk van de newborn minder aanwezig in de foto’s. Daarbij kan het soms ook wat moeilijker zijn om foto’s te maken van het kindje omdat het een stuk beweeglijker is. Ook zijn kindjes rond deze leeftijd lastiger om rustig te krijgen wanneer de kleine huilt.

Moniek van Selm Newborn fotografie: Op zoek naar een newborn fotograaf?

Op zoek naar een newborn fotograaf? Of heb je nog vragen over een newbornfotoshoot? Neem contact op voor meer informatie!

Share your thoughts